Idag har vi haft temadag i skolan och jag bara känner hur det kokar inom mig. Temadagen har alltså handlat om andra världskriget och nazismen. En kille som heter Sioma Zubicky och det är nog en av domj kolaste gubbarna jag mött. Han är alltså 84 år men ser inte alls ut att vara så gammal. Han är icketroende jude och hamnade på koncentrationsläger under andra världskriget. Hur som helst så pratade han om det på ett väldigt bra sätt, ett sätt som gjorde att det5 kändes mycket närmare än någon film, bok eller lärare kunnat åstadkomma.
Han pratade om en sak som jag tyckte var väldigt intressant, mobbing. Han jämförde makthavarna och anhängarna med mobbare. Han pratade också om passiv mobbing. Att även om man själv inte gör något så är man skyldig. För att man inte gjort något åt det.
Det var otroligt häftigt att möta honom och se det fantastiska att han hade sådan humor trots de mörka sakerna han berättade om. Han sa så bra saker, som att det inte finns något heligt, vad som är heligt är livet, allt liv är heligt och bör respekteras. Och det kan man ju verkligen inte säga att nazisterna gjorde. Man pratar om att Stalin var värre eftersom han dödade fler människor, men för mig var det inte samma sak. Stalin var en tyrann, that's it. Han var en hemsk människa som styrde sitt land på ett grymt sätt.
Med Hitler var det inte så, han tog sig till makten genom att alla röstade på honom och alla var med på det som gjordes, förrutom de som utsattes. Det var inte bara Hitler som var den skyldiga. Det var hela tyska folket. Jag kan mycket väl förstå att det blev som det blev men enligt mig så har man inte rätten att vara så grym mot sina faktiska kamrater som de var. Även om landet är i en kris. Landet var i kaos och Hitler kom med en lösning, visst, i en sådan situation skulle jag acceptera mycket, men inte vad som helst. Tänk ändå att folk började diskriminera sina forna kamrater. Började ange andra och sluta umgås med folk. Att den mannen som igår var min vän imorgon blev ett hot mot nationen. Nej, i mitt huvud blir det bara inte rimligt. Att man bara rätt upponer köper att andra är mindre värda och att skulden ligger på en speciell folkgrupp. I detta fallet judar.
Det spelar ingen roll hur jag vänder och vrider på det, jag är ändå lika kokande inombords. Nazisterna, som säger att somliga skulle vara ett hot mot mänskligheten bara för att det "tillhör en lägre ras". Nä fy fan vilken skit, det enda hotet mot mänskligheten är folk som tänker så, som dödar, och som glömmer bort att vi alla är människor, och att livet och kärleken är störst.

1 kommentarer

Gabbe

24 Feb 2011 20:46

Håller jag med om ^^! Hoppas din kväll blir bra =) Kramar ^^

Kommentera

Publiceras ej